Индийския вариант на COVID-19 вече и в България: Разпространява се светкавично

302
blank
кадър: NOVA
- Реклама -

Според проф. Пенка Петрова индийският вариант на коронавируса се разпространява светкавично. Защитени са само напълно ваксинираните, предупреди ученият.

Индийският вариант „Делта“ на COVID-19 се разпространява светкавично. В Индия доказаните на щама са при над 98% от заразените, а във Великобритания над 85% от населението е инфектирано с тази мутация заяви проф. Пенка Петрова, ръководител на департамент Обща микробиология в БАН, предаде btv.

Тя посочи, че „Делта“ вече е цяла Европа. Двойно е увеличението в Германия само тази седмица, а Лисабон е затворен заради случаи на този вариант.

- Реклама -

По думите на проф. Петрова той протича много по-леко от познатите варианти, 40-50% по-заразен е от варианта „Ухан“.

Първоначалната симптоматика е само хрема, болки в гърлото, главоболие и може да се обърка с обикновен грип, това означава че може да зарази много повече хора, уточни тя.

Опасността от попадане в болница е голяма за неваксинираните, защото състоянието се влошава неусетно и настъпват всички усложнения от протичането на COVID-19, които могат да доведат до хоспитализация, посочи проф. Петрова. Тя предупреди, че заразените са предимно млади хора, затова не бива да се отлага ваксинирането. Защита срещу вируса има само след поставена втора доза, каза ученият.

Според проф. Петрова лятото ще бъде спокойно и това е времето, което трябва да се използва, за да се компенсира забавянето на ваксинациите. Тя смята, че включването на мобилни екипи в моловете е добра идея и посочи примера на САЩ, които „буквално ваксинират навсякъде“.

Проф. Петрова съобщи, че работата по създаване на българска ваксина продължава. В ход са два научни проекта. Финансира се втори прототип на ваксината, но за прилагане върху хора не може да се говори, защото това е във възможностите само на голяма фармацевтична компания.

- Реклама -