Откриха латиноамерикански вариант на COVID-19

66

Световната здравна организация обяви, че поставя под наблюдение нов вариант на SARS-CoV-2, открит за първи път в Перу. Мутацията е наречена Ламбда и засега не е достатъчно изследвана 

Вариантът Ламбда е е открит за първи път в Перу през август 2020 година и присъства в няколко страни от Латиинска Америка.

Според властите в Перу близо 81 % от изследваните случаи на COVID-19, са свързани с варианта на Ламбда. До момента 29 страни по света са докладвали за наличието на новия вариант.

От няколко месеца този вариант се разпространява в Аржентина и Чили, където той е установен при една трета от изследваните болните от COVID-19.

Вариантите на новия коронавирус се разделят на две категории от СЗО: „варианти, които предизвикват интерес“ – те водят до клъстерно разпространение на вируса или се появяват в няколко държави, и „варианти, които предизвикват безпокойство“ – те са по-заразни, по-трудно се контролират или водят до по-тежки заболявания. Индийският вариант, известен и като Делта, например, е поставен от СЗО във втората група.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова