Смъртоносна инфекция завладя още една страна

759

Смъртоносна гъбична инфекция засегна  пациенти с Covid-19 и в Оман

За първи път лекарите в страната са диагностицирали гъбичната инфекция Мукормикоза при пациенти, болни от коронавирус.

Мукормикозата е много рядка инфекция. Тя се причинява от заразяване с гъбичката Mucorales, която често се среща в почвата, растенията, оборския тор и разлагащите се плодове и зеленчуци. Пренасянето на заразата става по различни начини – въздушно-капков път, чрез вдишване на спори на гъбичките или през очите, с поглъщане през храносмилателния тракт или с проникване през наранена кожна повърхност.

Инфекцията засяга синусите, мозъка и белите дробове и може да бъде животозастрашаваща при пациенти с диабет или тежко имунокомпрометирани, като пациенти с рак или хора с ХИВ / СПИН.Предразполагащи фактори за заразяване са и недохранването и херпесните вируси.

Ако не бъде открита навреме, болестта може да се разпространи в носа, очите и челюстната кост, като в някои случаи може да се наложи и ампутация на засегнатата част от тялото.

Досега само Индия и Египет съобщаваха за случаи на мукормикоза при пациенти с COVID-19. Заразата, която често води до фатален изход, много бързо се разпространи в Индия по време на втората вълна от новия коронавирус там.

 Оман засега случаите на мукормикоза са изолирани, но здравните власти се опасяват, че увеличаването на броя на заразените с COVID-19 може да доведе и до ръст на страдащите от мукормикоза. Не се съобщава какво е състоянието на тримата пациенти, които са заразени с новия коронавирус и с мукормикоза.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова