СЗО поиска проверка на данните за произхода на Ковид в Италия

53

Все повече нараства международният натиск да се научи повече за произхода на коронавируса

Световната здравна организация е поискала проверка на данните за появата на Covid в Италия.

За първи път вирусът е идентифициран в централния китайски град Ухан през декември 2019 г., а първият италианец , разболял се от Covid 19 е открит на 21 февруари миналата година в малък град близо до Милано.

Проучване, публикувано миналата година, обаче предполага, че през 2019 г. в Италия са открити антитела към вируса или към негов вариант, предаде NDTV.

Това доведе до предположения, че вирусът може да не произхожда от Китай, въпреки че италианските изследователи подчертаха, че констатациите повдигат въпроса кога вирусът се е появил за първи път, а не къде.

Констатациите на италианските изследователи, публикувани от научното списание Tumori Journal, показват неутрализиращи антитела срещу SARS-CoV-2 в кръвта, взета от здрави доброволци в Италия през октомври 2019 г. по време на скринингово проучване за рак на белия дроб. Повечето доброволци са били от Ломбардия, северната област около Милано, която беше първата и най-силно засегната от вируса в Италия.

„Нито едно от публикуваните досега проучвания никога не е поставяло под въпрос географския произход на вируса,“ каза Аполоне пред Ройтерс.

„Нарастващото съмнение е, че вирусът, вероятно по-малко мощен в сравнение с по-късните месеци, е циркулирал в Китай много преди съобщените случаи“, добави Аполон.

СЗО избра лабораторията на университета Еразъм в Ротердам за повторно изследване, каза Емануеле Монтомоли, съавтор на оригиналното проучване и професор по обществено здраве в катедрата по молекулярна медицина в университета в Сиена

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова