Великобритания планира да се откаже от ваксинационните паспорти

103

От първи юни хората, които живеят на територията на ЕС, както и всички онези, които искат да пътуват легално в Общността, ще могат да си издадат сертификат за пътуване, ако отговарят на определени условия. Великобритания обаче планира да откаже паспортите на COVID-19 като законово изискване за големи събития, предаде Reuters

Според официалните представители, които работят по прегледа на дигиталните Covid-сертификати, няма шанс законът да бъде променен, за да наложи тяхното използване в Обединеното кралство.

Говорител на правителството обаче е заявил в отговор, че разглеждането на  въпроса за ваксинационните сертификати продължава и все още не е взето окончателно решение.

Във Великобритания се наблюдава нарастваща загриженост относно перспективата за издаване на  Ковид сертификати. Опасенията се изразяват, както Консервативната партия в Обединеното кралство, така и от депутатите от опозицията и групите за граждански права. През април премиерът Борис Джонсън също сигнализира за етичните проблеми, предизвикани от ваксинационните сертификати.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова