Огромни наводнения в Нова Зеландия, стотици са евакуирани

72

Огромно бедствие с Нова Зеландия. Стотици хора бяха евакуирани от домовете си, след като проливните дъждове повишиха нивата на реката и предизвикаха огромно наводнение района на Кентърбъри в Нова Зеландия, предаде Reuters

Местните власти обявиха извънредно положение, след като на някои места количеството на валежите са достигнали до 40 сантиметра.

 

Най-малко 300 домове са били евакуирани заради огромните наводнения в региона. Според местните медии това е „най-големият потоп от 100 години насам“.

Заради бедствието в региона са затворени няколко магистрали, училища и офиси. Армията е помогнала за евакуацията на над 50 души, включително няколко през нощта с военен хеликоптер.

По време на посещение в Нова Зеландия австралийският министър-председател Скот Морисън изрази съчувствие към пострадалите от наводненията.

 

В неделя новозеландската метеорологична служба „MetService“ обяви червен код за опасност от проливни дъждове в редица региони на Нова Зеландия.

Правителството обяви 100 000 новозеландски долара (72 500 долара) за фонд за подпомагане на кметовете в подкрепа на общности в Кентърбъри, засегнати от наводнението, заяви Крис Фаафои.

„Въпреки че е още много рано да се знае пълната цена на щетите, очакваме тя да бъде значителна и този първоначален принос ще помогне на тези общности да започнат да се изправят на краката си“, каза Фаафой.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова