Учени предупреждават: Опасно ниво на живак на дъното на Тихия океан

260

Многонационален екип от учени откриха опасно количество живак в най-дълбоките окопи на Тихия океан. Нивата надвишават значително стойностите, регистрирани някога в отдалечени морски райони

Проучването е направено от учени от Дания, Канада, Германия и Япония. Изследването отчита първите по рода си директни измервания на отлаганията на живак в някои отнай-дълбоките океански падини в Тихия океан и то се оказа неочаквано високо.

Живакът е токсичен елемент, който съществува естествено, но и се освобождава от човешка дейност като минното дело или използване на изкопаеми горива.

„Лошата новина е, че тези високи нива на живак може да означават общо увеличение в антропогенните емисии на метал океаните. Но добрата новина е, че океанските падини действат като постоянно утаителна яма и затова можем да очакваме живакът, който се озове там, да бъде погребан в продължение на много милиони години“-обясни ръководителят на изследването

„Но дори докато живакът се отстранява от биосферата, остава доста тревожно колко живак е попаднал в океанските окопи. Това може да е индикатор за цялостното здраве на нашите океани – допълни още той.

Изненадващото откритие показва също колко малко е известно за световния цикъл на живака, за темпа, с който се пренася от сушата в океаните, пишат още от Science Daily.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова