Полша стартира лотария с голяма печалба, за да мотивира хората да се ваксинират

25

В Полша измислиха интересен начин да насърчат хората да се ваксинират. В страната стартира лотария с голяма печалба, като в нея можеш да вземеш участие само ако си се имунизирал

Печалбите от лотарията може да достигне до един милион злоти (274 хиляди долара). Това обяви вчера министърът по въпросите на имунизацията Михал Дворчик, цитиран от Ройтерс и ДПА.

По думите му близо 69 на сто от полските граждани са декларирали, че желаят да се ваксинират, но най-големият проблем е да се гарантира, че те ще го направят. Дворчик припомни, че в рекламните кампании на ваксините срещу COVID-19 са въвлечени видни спортисти и актьори, предаде Нова.

„Освен тези традиционни форми правим и това допълнително предложение“, каза той. Лотарията ще се осъществи с помощта на държавния спортен тотализатор. Един от всеки 2000 ваксинирани участници ще печели 500 злоти (137 долара), а два от билетите ще печелят един милион и хибриден автомобил съответно.

Общините се призовани да постигнат високо равнище на ваксинациите, като първите петстотин общини, които постигнат ниво от 785 на сто имунизирани, ще бъдат възнаградени с по 100 хиляди злоти (27 397 долара).

Според Дворчик правителството е предвидило над 31 млн. евро за лотарията, която ще започне на 1 юли. Досега в 38-милионна Полша са били поставени 18,3 млн. дози, а 5,6 млн. човека са изцяло ваксинирани.

По публикацията работи: Ралица Димитрова