Министър Кацаров, категорично: Удължава ли се извънредната епидемична обстановка в България

231

С още два месеца да бъде удължена извънредната епидемична обстановка предложи д-р Стойчо Кацаров – министър на здравеопазването. По негови думи опасността все още не е отминала и ако няма по-масова вакиснация на населението рискът от четвърта вълна е голям.

Удължаването на обстановката се налага, за да продължи действието на мерките срещу вируса, включително и на социалните. Това обаче не е единствената причина.„Удължаването се налага не толкова заради броя на новозаразените, който не е толкова висок, а заради опасността от нови щамове”, обясни д-р Кацаров, предаде NOVA.

Спадът на новозаразените и хоспитализираните обаче не бива да ни успокоява, категоричен е здравният министър.

„Единственият ефективен начин да се ограничи заразата си остава ваксинацията и затова моят апел към хората е да се ваксинират, тъй като рискът от нова вълна есента съществува”, каза Кацаров.

Няма как да се прогнозира кога ще постигнем колективен имунитет, защото не ясно колко хора са се срещали с вируса. За тази цел министерството започва проучване.

„На представителна извадка от хора да се изследват антитела, клетъчен имунитет. То също не дава 100% гаранция, но с много по-голяма сигурност ще можем да кажем колко хора имат защита и при сегашния темп на ваксинации ще можем да кажем кога ще се постигне колективен имунитет”, каза още здравният министър.

„Безплатно тестване на идващите. Трябва да сме много внимателни, защото ако допуснем епидемичен взрив в този период – край на туризма”, смята Кацаров.