Започна криминално разследване срещу компанията на Доналд Тръмп

51

Главният прокурор на Ню Йорк заяви днес, че  е открил наказателно разследване срещу компанията на бившия президент Доналд Тръмп, предаде Reuters

Генералният прокурор Летиция Джеймс разследва дали организацията Тръмп невярно е съобщавала стойности на собствеността, за да осигури заеми и да получи икономически и данъчни облекчения.

„Информирахме организацията Trump, че нашето разследване вече няма чисто граждански характер“, заяви в изявление Фабиен Леви, говорител на кабинета на генералния прокурор.

„Сега разследваме активно организацията на Тръмп в криминално качество, заедно с прокуратурата на Манхатън“, каза той.

Организацията на Тръмп все още не е дала коментар по въпроса. Тръмп заяви, че разследването, ръководено от прокурора Летисия Джеймс е политически мотивирано.

Джеймс разследва дали организацията Тръмп е завишила стойностите на някои имоти, за да получи по-добри заеми, и е намалила стойностите им, за да получи данъчни облекчения за собственост.

Отделно, окръжният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс разследва бизнес отношенията на Тръмп преди президентството повече от две години.

Канцеларията на Ванс заяви в съдебни дела, че разследва „евентуално широко и продължително престъпно поведение“ в организацията на бившия президент Тръмп, включително данъчни и застрахователни измами и фалшифициране на бизнес записи.

Разследването на Ванс започна, след като бившият адвокат и фиксатор на Тръмп Майкъл Коен плати пари за мълчание на две жени преди изборите през 2016 г. заради твърдение за сексуални срещи с Тръмп.

Тази проверка се ускори, откакто републиканецът Тръмп загуби кандидатурата си за втори мандат от президента Джо Байдън, демократ.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова