Каква е причината олиото да поскъпва?

276

Лошата реколта от 2020 година е довела до липсата на суровини, което пък от своя страна води до поскъпването на слънчогледовото олио. Покачването на цената е започнало от август месец 2020 г. насам.

Първото покачване е било до 2,80-3,00 лв., последва още едно поскъпване с 15-20 ст. и в момента сме на нива 3,10-3,20 на едро.

Това обясни в студиото на сутрешния блок на БНТ Владимир Иванов – председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

По думите му на международните борси се наблюдава „денивелация близо 1 000 долара, което никак не е малко“.

„Това е най-вече заради световния недостиг на слънчогледово зърно и лошата реколта“, отново подчерта той.

В отговор на въпрос за цената на хляба Иванов отбеляза, че през последните 2 години при всички видове консуматори на земеделска продукция с цел преработка цената на труда рязко се е покачила.

„На практика имаме абсолютно обективната нужда от покачване на цената. На фона на увеличаване на разходите на въпросните преработватели, промяната в цената на хляба е незначителна“, обясни той и добави, че това поскъпване не буди тревога, защото доходите в бранша са нараснали с повече от 70%.

По публикацията работи: Мариела Анастасова