Повреда остави международната космическа станция без вода

70

Механизмът за преработка на вода „Water Processor Assembly “  (WPA)  е излязъл от строя на американския сегмент на Международната космическа станция (МКС), като членовете на екипажа планират да го ремонтират в началото на следващата седмица, съобщават от НАСА 

„Сглобката за воден процесор (WPA) в модула“ Спокойствие „е изключена поради възможен теч. Този хардуер се използва за рециклиране на вода от множество източници в чиста, питейна вода за членовете на екипажа на борда на Международната космическа станция“, каза НАСА късно в сряда.

Той отбеляза, че екипажът има достатъчно вода, съхранявана в станцията, за да продължи няколко месеца, ако е необходимо. Очаква се системата да бъде поправена до началото на следващата седмица.

Системата за сглобяване на воден процесор има различни инструменти за пречистване на отпадъчни води, включително филтриране, йонообмен, адсорбция, каталитично окисляване и йодиране.

По настоящем на борда на МКС се намират седем души – руски космонавти Олег Новицки и Петър Дубров, американските астронавти Марк Ванде Хей, Шейн Кимбро и Меган Макъртур, французинът Томас Песке и японецът Акихико Хошиде.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова