Забавянето на втора доза от ваксината може да намали смъртните случаи от Covid

336

Прилагането на първа доза ваксина срещу COVID-19 и забавянето на втора доза при лица под 65 години може да доведе до по-малко смъртни случаи в резултат на инфекцията, предаде Reuters

Това сочат данни от изследване с прогностични модели.В някои среди се обсъжда дали е удачно удължаването на периода между двете дози с цел имунизиране на повече хора или е нужно стриктно спазване на интервала между двете дози, установен при клиничните тестове.

От  Pfizer например казват, че няма клинични доказателства в подкрепа на решението на Великобритания да удължи интервала между дозите на ваксината и до 12 седмици, но данните от имунизационната кампания в Англия показват защита срещу смърт 80 на сто и спад от 70 на сто в заразяванията от една доза.

Американското проучване, публикувано от списанието на Британската медицинска асоциация, използва симулационен модел, базиран върху реални данни за 100 000 възрастни в САЩ, и провежда поредица от сценарии за прогнозиране на потенциално инфекциозни взаимодействия при различни условия.

При експеримента са заложени различни нива на ефикасност на ваксините и на процент имунизирани, различни хипотези дали ваксината предотвратява разпространието и проявата на тежки симптоми на инфекцията или само тежки симптоми и смърт.

„Резултатите предполагат, че при специфични условия може да се постигне намаляване на кумулативната смъртност, инфекции и прием в болница, когато втората доза ваксина се забави“, пишат изследователите, водени от Томас Си Кингсли от клиниката на Майо в Рочестър, Минесота.

Специфичните условия включват наличието на ваксина с ефективност на една доза от най-малко 80% и дневна имунизация между 0,1% и 0,3% от населението – но ако те са изпълнени, забавена стратегия за втора доза може да предотврати между 26 и 47 смъртни случая на 100 000 души в сравнение с обичайния график.

Изследването не препоръчва оптимален график.

„Вземащите решения ще трябва да обмислят своите местни нива на ваксинация и да преценят ползите от увеличаването на тези нива чрез забавяне на втора доза спрямо рисковете, свързани с оставащата несигурност в тази стратегия“, каза екипът.

Отделно изследване, водено от университета Оксфорд, за смесване на дози от ваксини на различни производители, обявиха първи резултати. Те са за честотата за постваксинационните симптоми като умора, болка и възпаление на мястото на инжектиране и други.

Проучването установило, че е по-вероятно хора, ваксинирани с първа доза от ваксината на Pfizer и втора – на „АстраЗенека“ или обратното, да се оплакват от леки до умерени главоболия и втрисане в сравнение с хората, получили две дози от една ваксина.

Pfizer и AstraZeneca бяха първите ваксини, предлагани във Великобритания, които бяха изпробвани в проучването „mix-and-match”. Оттогава към изследването са добавени кадри от Novavax и Moderna.

Основните данни за имунните отговори, генерирани от различните комбинации от смесени или редовни дозови схеми, се очаква да бъдат докладвани през следващите месеци, според Матю Снейп, професор от Оксфордския университет, ръководещ проучването.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова