Д-р Момчил Панайотов с препоръки как да се опазим в планината

355

Председателят на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил доц. д-р Момчил Панайотов обясни какви са опасностите в планината по това време на годината и отправи препоръки как да се предпазим от тях.

„Един медицински хеликоптер сам по себе си не прави служба, но една добре подготвена хеликоптерна служба би могла да спести много от времето за откриване на човек в планината и да го изнесе щадящо. Много е важно пострадалият да стигне максимално бързо до болница, без да бъде травмиран, което е изключително трудно, когато се изнася на ръка“, каза в „Тази сутрин“ доц. д-р Момчил Панайотов.

„Този участък не е най-опасният в Пирин, но този сезон, когато снегът е много хлъзгав и има много оголени скали, всяко едно подхлъзване може да ти коства удар и тежка травма. Предполагам, че при Владимир Каролев се е случило точно това“, добави Панайотов.

Той заяви, че свободното каране си има своите много големи красоти, но и своите много големи рискове.

„Основната препоръка при каране е да не си сам, защото няма кой да се обади за помощ, ако нещо се случи. Човек, който пострада сериозно, може да не успее да набере телефон, дори да има обхват. В България все още не може да бъде установено точното местоположение на бедстващия човек, процедурата е много сложна“, разказа Панайотов.

По публикацията работи: Мариела Анастасова