Moderna неутрализира новите варианти на Covid 19

80

Фармацевтичната компания „Moderna“ съобщи, че данните от текущо изпитване на еднодозовата ваксина срещу COVID-19 са установили, че тя е ефективна срещу бразилският и южноафриканският вариант на вируса, съобщават от Fox News

Клиничните тестове са показали, че модифицираните препарати могат да бъдат пуснати на пазара до края на тази година.

“ Стремейки се да победим продължаващата пандемия, оставаме ангажирани да бъдем проактивни, тъй като вирусът еволюира “, заяви в прессъобщение изпълнителен директор  на компанията, Стефан Бансел. „Окуражени сме от тези нови данни, които засилват увереността ни, че нашата ваксина ще възпрепятства тези новооткрити варианти.“

Други компании също се надпреварват да произведат адаптирани версии на своите ваксини. Pfizer също е в процес на разработване на усъвършенствана ваксина срещу бразилският и южноафриканският вариант на вируса.

Moderna беше първата компания, която обяви резултатите си. Новата ваксина e  наречена mRNA-1273.351. Тя е създадена създадена специално за борбата с бразилският и южноафриканският вариант на Ковид.

От фармацевтичната компания уточниха, че се наблюдават и известни странични ефекти. Те обаче са леки. Най- честите оплаквания са умора, мускулни и ставни болки.

По публикацията работи: Ралица Димитрова