Кои храни трябва задължително да изключим от менюто си след определена възраст?

blank
- Реклама -

Според диетолозите след навършване на 30-годишна възраст е добре да внимаваме какво консумираме, ако искаме да се радваме на добро здраве

След 30-35 годишна възраст метаболизмът на хората се забавя, а производството на колаген намалява. Това е възрастта, в която се увеличава рискът от развитие на хипертония, атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

За да предотвратим развитието на тези заболявания е добре да изключим някои храни от менюто си. Ето някои от тях:

- Реклама -

На първо място се препоръчва да спрем да консумираме пържени храни. Важно е да се уточни, че всяко ястие, приготвено чрез пържене в масло, също е вредно, било то месо или зеленчуци, пишат от zdrave.to.

Млечните продукти с ниско съдържание на мазнини също трябва да се избягват, въпреки че са много популярни сред тези, които отслабват. Факт е, че мазнините в тях се заменят с голямо количество захар, подсладители и различни вредни добавки.

Особено много вредни вещества се съдържат в газираните напитки, предупреждава диетологът. Основните рискове, свързани с тази напитка, са рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, остеопороза, болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Също така е препоръчително да се  въздържамв от хапване на чипс и храни, съдържащи натрий, особено колбаси и преработени месни продукти.

По публикацията работи: Ралица Димитрова

- Реклама -