Защо за нищо на света не трябва да изхвърляме яйчените черупки

226
blank
Снимка: Pixabay
- Реклама -

Може би много малко знаем за полезните свойства на яйчените черупки. И в незнанието си ги изхвърляме без дори да подозираме, че можем да ги използваме, за да си помогнем.
Всички знаем колко много ползи за здравето имат яйцата. Мнозина от нас ги консумират ежедневно и постъпват много правилно.

Изненадващо или не, но оказа се, че не само вътрешността на яйцата е полезна, но и черупките им.
Ето кои са петте невероятни приложения на яйчените черупки:

Тор за растенията

Яйцата, но и черупките им, имат чудодейно действие върху растенията. За целта натрошете черупките и ги оставете да киснат една нощ във вода. После прецедете течността и с нея поливайте растенията у дома.

За избелване

Ако дрехите са загубили белотата си, то яйчените черупки могат да я върнат. За целта ги натрошете и сложете в легена, където пъхнете и дрехите, които искате да избелите.

За здрави нокти и коса
Много хора имат проблем с чупливите си нокти и/или рядката и бързо омазняваща се коса. И тук на помощ идват яйчените черупки. За целта хубаво смелете черупките и към тях добавете две лъжички рибено масло. Всеки ден консумирайте по 1-/ чаена лъжичка от сместа и съвсем скоро ще се радвате на здрави нокти и коса.

- Реклама -

За почистване на замърсените съдове
Често пъти яденето в тенджерите и тиганите прегаря и миенето им се превръща в мъчение. Но спокойно – ако сложите отгоре им начупени черупки от яйца и после добавите малко сода бикарбонат (а може и препарата за съдове, който по принцип използвате) и натъркате добре в гъбата за миете, но много по-лесно ще измиете загорелите съдове. / jenata.blitz.bg

- Реклама -