Хеликоптерът на НАСА направи най-дългия полет до Марс (ВИДЕО)

61

Хеликоптерът на НАСА „Ingenuity“ е регистрирал своя най-бърз и далечен полет до Червената планета, съобщават от CNN

Това е третият полет на хеликоптера за последната седмица. Той е бил извършен в 1:31 AM ET – 12:33 ч. местно време на Марс. Хеликоптерът се е издигнал на 16 фута (5 метра) над марсианската повърхност. След това е прелетял 328 фута напред-назад, преди да се приземи отново там, откъдето е започнал.

Това се равнява на около 25 пъти разстоянието, което вторият полет е направил три дни по-рано. Максималната скорост на хеликоптера достига 4,5 мили в час и полетът отнема около 1 минута 20 секунди.

Полетът е бил тест на навигационната система на хеликоптера, която визуално проследява местоположението му чрез сравняване на наземните характеристики, записани от бордовата камера. Колкото по-далеч сте, толкова повече снимки ще трябва да заснеме камерата, за да запомни сцената по-долу. Ако лети твърде бързо, хеликоптерът може да загуби мястото си.

„За първи път виждаме алгоритъма на камерата да работи на голямо разстояние“, каза МиМи Аунг, мениджър на хеликоптерни проекти. Съобщение за пресата на НАСА. „Не можете да правите това в тестовата стая.“

Навигационната камера на Ingenuity е заснела сянката на хеликоптера по време на третия му полет в неделя.

Творчеството, което е високо около три фута, е проект на стойност 85 милиона долара, за да се демонстрира, че контролиран полет, като самолет или хеликоптер, е възможен на Марс, където атмосферата на повърхността на Земята представлява само 1% от земната атмосфера.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова