Огромен пожар избухна в историческа сграда в Санкт Петербург

132

Силен пожар избухна в историческа сграда „Невская манифактура“ в Санкт Петербург

Според Министерството на извънредните ситуации на Русия, пламъците вече са обхванали 10 хиляди квадратни метра, а огън и дим се виждат отдалеч. При гасенето на пожара е загинал командирът на 64-ата пожарно-спасителна част Иля Белецки. Причините за смъртта му се разследват от Следствения комитет.

Двама пожарникари са приети в тежко състояние в болница след инцидента. Само до 23:05, след почти 11 часа спасителни работи, Министерството на извънредните ситуации успя да започне да понижава степента на пожара. В рухналата историческа сграда на фабриката все още тлеещи остават в развалините на площ от 1000 квадратни метра.

 

Според znak.com територията, на която е изгорял този паметник на индустриалната архитектура, е била предоставена от властите през март 2021 г. за развитието на жилищни сгради. Съседната сграда, в която се намирал общежитието на работниците, също била повредена от пожар.

„В тухлена шестетажна нежилищна сграда с размери 35х150 метра, четири етажа са изгорели по цялата площ, а покривът и междуетажните тавани са се срутили“, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации.

„В рамките на потушаването на пожара и спасяването на хора двама пожарникари бяха ранени и хоспитализирани. За съжаление един беше убит“, заяви пресслужбата на министерството пред РИА Новости. В понеделник вечерта стана известно, че тялото на загиналия пожарникар е намерено под развалините.

На пожара е определен 5-ти – най-висок ранг, поради частичното срутване на таваните, пожарникарите работят на безопасно разстояние, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации. За потушаване на пожара е докаран противопожарен хеликоптер.

40 души са били евакуирани от сградата. Според последната информация, предоставена от „Фонтанка“, огънят е обхванал 10 хиляди квадратни метра, а площта на срутения покрив и тавани – 1,5 хиляди квадратни метра. Огънят е обхванал съседни сгради.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова