В ЕС започва доставката на ваксините Johnson & Johnson

65

От днес започва доставката на еднодозовата ваксина срещу Ковид на Johnson & Johnson за страните от ЕС, съобщиха от Reuters

Първоначално компанията планираше да започне доставките си в началото на април, но отложи пускането на пазара заради проблеми с производството.

„Първите дози напускат складовете за държавите-членки днес“, каза говорител на Европейската комисия на пресконференция в понеделник.

„Johnson & Johnson започва доставки на ваксини за ЕС днес. Много добри новини “, заяви Петер Лизе, депутат от ЕС от същата партия като германския канцлер Ангела Меркел.

Американската компания се ангажира да достави 55 милиона дози за ЕС до края на юни и още 120 милиона през третото тримесечие, заяви комисарят на индустрията на ЕС Тиери Бретон този месец.

„Наскоро не беше ясно дали това обещание ще бъде спазено. Сигурни са обаче 50 милиона дози ”за второто тримесечие, каза Лизе, отбелязвайки, че е получил тази информация от компанията и от Европейската комисия, която координира разговорите с производителите на ваксини.

Говорителка на Johnson & Johnson потвърди, че е започнала доставки в понеделник за страни от ЕС, Норвегия и Исландия, но отказа да коментира доставките за април и второто тримесечие.

Тя заяви, че има за цел да достави 200 милиона дози през 2021 г. за ЕС, Норвегия и Исландия.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова