Турската лира отчита невиждан спад

blank
Снимка: Pixabay
- Реклама -

Курсът на турската лира отчита постоянен спад, увеличава се и безработицата в страната

Турската лира отслабна днес на фона на нарастващи опасения на инвеститорите във връзка с влошаващите се икономически условия в страната, съобщава Ройтерс, цитирани от Нова телевизия. Лирата загуби около 0,7 процента, отчитайки най-голям спад сред страните от Европа, Близкия Изток и Африка, след като данни показаха по-голям от очаквания дефицит по текущата сметка през февруари, а безработицата също нарасна.

Очакванията за инфлацията в страната също скочиха през последните седмици заради опасения дали централната банка ще запази твърда политика на фона на постоянен натиск от страна на правителството за намаляване на лихвите.

- Реклама -

Очаква се централната банка да вземе решение по този въпрос по-късно тази седмица. Курсът на лирата отчита постоянен спад откакто смяната на четирима управители на централната банка в рамките на две години хвърли съмнения върху доверието в институцията, отбелязва агенцията.

Дефицитът по текущата сметка на Турция през февруари е бил в размер на 2,6 милиарда долара, съобщи турската централна банка, цитирана от „Хюриет дейли нюз“. Увеличението е с 1,23 милиарда долара в сравнение със същия месец на миналата година.

Равнището на безработицата в страната е било 13,4 процента през февруари, съобщава турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на данни на националния статистически институт. На годишна база нивото на безработицата се е повишило с 0,7 процентни пункта. През януари отчетената безработица е била от 12,2 на сто.

По публикацията работи Снежина Раева

- Реклама -