Трима президенти и два стола: Протоколен гаф или съзнателна провокация?

blank
Кадър: Facebook

Фон дер Лайен и Шарл Мишел в Анкара – мъжете на столове, жената на дивана 

Какво е най-естественото разпределение на местата, когато в помещението има два стола и диван и трима президенти – двама мъже и една жена? Отговорът на Анкара е мъжете на столове, жената – на дивана.

Това стана вчера при посещението на председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел в Турция, предаде БНТ. От кадрите, разпространени след срещата, се вижда как тримата влизат в залата за срещи, в която има само два стола, на които веднага сядат Реджеп Ердоган и Шарл Мишел, а Урсула фон дер Лайен остава права. От видеото ясно се вижда как тя не може да скрие недоумението си и възкликва нещо на немски, след което сяда на единия от двата дивана в залата. Западните медии нарекоха инцидента “дивангейт”.

Въпросът, който всички задават, е дали това беше протоколен гаф или съзнателна провокация от страна на Турция и то при първата физическа среща, за която се смяташе, че поне малко трябва да стопи ледовете между Анкара и Брюксел.

От Европейската комисия казаха днес, че председателят фон дер Лайен не е била щастлива със ситуацията, но е предпочела да седне на дивана и да се съсредоточи върху приоритетите на срещата, вместо да обръща внимание на разпределението на местата. В същото време тя е възложила на екипа си да провери защо се е стигнало да тази ситуацията и да гарантира, че няма да има други подобни в бъдеще. От Еврокомисията припомниха още, че двамата председатели на евроинституциите Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен трябва да бъдат третирани по един и същ начин при официални посещения.

Другият участник в конфузната ситуация – председателят на Европейския съвет Шарл Мишел все още не е дал обяснение защо вчера седна на стола заедно с Ердаган, като остави колежката си Фон дер Лайен неловко да стои права. Неофициално дипломати се опитаха да обяснят, че той стои по-високо в протоколната йерархия – нещо, което от Еврокомисията опровергаха. От Еврокомисията не искаха и да коментират поведението на Мишел.

В същото време медии публикуваха снимки от предишни посещения в Турция на Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, на които се вижда, че тримата заедно с Ердоган седят на три стола около официалната маса за преговори.

ЕС се опитва да подобри отношенията с Турция, като се ангажира да представи програма за по-засилени икономически връзки, заздравяване на митническия съюз, визова либерацизация и засилването на връзките между хората. В същото време Брюксел се надява Турция да продължи да спазва споразумението за миграцията, като подготвя и нова финансова подкрепа за страната, в която има около 4 милиона сирийски мигранти.

След срещата Ердоган не застана пред медиите заедно с Фон дер Лайен и Мишел, за да отговаря на журналистически въпроси.

По публикацията работи Снежина Раева

- Реклама -