Има вкус на розови листенца. Ухае на лагерен огън и блести с цвета на искри на пламък? Що е то? Нека ви подскажем – това е бутилка от прочуто френско вино, прекарало една година в космоса.
Изследователи в Бордо анализират дузина бутилки от скъпоценната течност – заедно с 320 фрагмента от грозде Мерло и Каберне Совиньон, които се завърнаха на Земята през януари след пребиваване на борда на Международната космическа станция, пишат от France 24.
Основните впечатления на експертите са, че безтегловността не е съсипала виното и изглежда е енергизирало лозята. Лозовите фрагменти не само са оцелели от пътуването, но и са се разраснали по-бързо от тези на Земята, въпреки ограничената светлина и вода.
Организаторите казват, че експериментът е част от дългосрочните усилия да се направят растенията на Земята по-устойчиви на изменението на климата и болестите, като се излагат на нов вид стрес и да се разберат по-добре процесите на стареене, ферментация и мехурчета във виното.
За обикновеният човек обаче е интересно какъв е вкуса на космическото вино?
На единствена по рода си дегустация този месец 12 ценители опитаха едно от вината, пътували в Космоса. „Имам сълзи в очите“, заяви пред Асошиейтед прес Никола Гаум, изпълнителен директор и съосновател на компанията, организирала експеримента, Space Cargo Unlimited.
Джейн Ансън, експерт по вина сподели, че виното, което е останало на Земята, има вкус „малко по-млад от този, който е бил в Космоса“.
„За мен разликата между космическото и земното вино … не беше лесно да се определи“, каза Франк Дюбурдийо, базиран в Бордо агроном и енолог, експерт в изследването на виното и производството на вино.
Химическият и биологичният анализ на процеса на стареене на виното може да позволи на учените да намерят начин за изкуствено състаряване на фини реколти, каза д-р Майкъл Леберт, биолог от германския университет „Фридрих-Александър“, който беше консултиран по проекта.
Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова