Ефективността на Оксфордската ваксина се оказа 76 %

75

Фармацевтичната компания AstraZeneka обяви, че ваксината има 76% ефективност срещу Covid 19

Това показаха данни от ново американско проучване на ваксината, съобщава Reuters.

Междинните данни от по-ранно проучване, публикувано в понеделник, са показали че степента на ефикасност на ваксината на 79%, но не са включили по-скорошни инфекции. Това доведе до изключително необичаен обществен укор от страна на здравните служители в САЩ.

От компанията AstraZeneca заявиха също, че ваксината има 100% ефективност срещу тежки или критични форми на заболяването.

„Ефикасността на ваксината срещу тежко заболяване, включително смърт, поставя ваксината на AstraZeneca в същата зона като другите ваксини“, каза Уилям Шафнер, експерт по инфекциозни болести от Медицинското училище в Университета Вандербилт.

Най-новите данни се основават на 190 инфекции и  32 400 участници от САЩ, Чили и Перу.

Ваксината показва  и 85% ефикасност при възрастни на 65 и повече години.

AstraZeneca заяви, че последните данни са представени на независимата комисия за надзор над изпитанията, Съвета за наблюдение на безопасността на данните, и планира да представи анализа за рецензирана публикация през следващите седмици.

Производителят на лекарства отбеляза, че има 14 допълнителни възможни или вероятни случая, които трябва да бъдат анализирани, така че числата в по-късните актуализации на резултатите от проучването могат да варират леко.

Препаратът на „АстраЗенека“ е много важен за ограничаване на заразата по света не само заради ограничените доставки на ваксини, но и защото е по-лесен и евтин за транспортиране от другите ваксини.

Ваксината на „АстраЗенека“ е получила пазарен достъп или разрешение за използване в над 70 странило света.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова