Хонг Конг преустанови използването на ваксината Pfizer/BioNTech

393

Властите в Хонконг спряха употребата на ваксина срещу COVID-19, разработена от Pfizer/BioNTech, като предпазна мярка поради дефектни опаковки, съобщава Reuters

Това вероятно ще забави още повече и без това бавния процес на ваксинация на територията на Китай.

 Азиатският финансов център е изправен пред бавното усвояване на ваксини поради намаляващото доверие в китайската ваксина Sinovac Biotech Ltd (SVA.O) и опасенията от нежелани реакции.

„За предпазливост ваксинацията трябва да бъде спряна незабавно по време на разследвания период“, заяви градското правителство в изявление, позовавайки се на снимката на Pfizer / BioNTech.

Градът започна да ваксинира жителите с дози от Sinovac през месец февруари, а започна да предлага тази, разработена от Pfizer и неговия партньор, BioNTech през март.

Ваксината Pfizer / BioNTech показа по-голямо възприемане от пускането си насам, като броят на жителите, резервирали ваксината са два пъти повече от тези, резервирали Sinovac през последната седмица, според данни на правителството.

Във вторник властите на Хонг Конг заявиха, че са получили известие от Fosun Industrial (Хонг Конг), дистрибутора на ваксината Pfizer / BioNTech в Хонг Конг и Макао, че в партида ваксини са открити дефекти на опаковката, свързани със затварянето на бутилки.

„BioNTech и Fosun Pharma не са намерили причина да вярват, че безопасността на продуктите е изложена на риск“, заяви правителството.

Независимо от това, ваксинациите от двете партиди на ваксините Pfizer / BioNTech, доставени от Хонконг, бяха преустановени и всички центрове за ваксинация в общността спряха да използват ваксината до следващо съобщение, заяви правителството.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова