ЕК прие по-строги мерки при износа на ваксини

44

Днес Европейската комисия прие по-строги мерки във връзка с Механизма за прозрачност и разрешаване износа на ваксини

Предложението на Комисията е да бъдат въведени две допълнителни изисквания за износа от ЕС на ваксини срещу COVID-19. Tова са принципите на съразмерност и пропорционалност, пише на официалният сайт на организацията.

ЕК посочи, че промените са необходими необходими, за да се постигне навременен достъп на ваксини срещу Covid на всички граждани на ЕС.

Председателят на ЕК, Урсула Фон дер Лайен заяви, че „ЕС се гордее, че е дом на производители на ваксини, които не само доставят на гражданите на ЕС, но и изнасят по целия свят. Докато нашите държави-членки са изправени пред третата вълна на пандемията и не всяка компания изпълнява договора си, ЕС е единственият основен производител на ОИСР, който продължава да изнася ваксини в голям мащаб за десетки страни. Но отворените пътища трябва да са и в двете посоки.“

Поради тази причина се въвеждат и новите принципи.

Принципът на съразмерност ще следи ограничава ли страната по местоназначение собствения си износ на ваксини или техните суровини, по закон или по друг начин.

Принципът на реципрочност пък ще разглежда дали условията, преобладаващи в страната на местоназначение, са по-добри или по-лоши от тези в ЕС, по-специално епидемиологичната ситуация, степента на ваксинация и достъпът до ваксини.

Държавите-членки и Комисията следва да преценят дали заявеният износ не представлява заплаха за сигурността на доставките на ваксини и техните компоненти в Съюза.

За да се получи пълна представа за търговията с ваксини, новият закон включва 17 държави, които преди това са били освободени от обхвата на регламента.

ЕС остава ангажиран с международната солидарност и следователно ще продължи да изключва от тази схема доставки на ваксини за хуманитарна помощ или предназначени за 92-те страни с ниски и средни доходи в списъка на COVAX Advance Market Angažment.

От началото на този механизъм са одобрени 380 заявки за износ до 33 различни дестинации за общо около 43 милиона дози. Не беше удовлетворена само една заявка за износ. Основните дестинации за износ включват Обединеното кралство (с приблизително 10,9 милиона дози), Канада (6,6 милиона), Япония (5,4 милиона), Мексико (4,4 милиона), Саудитска Арабия (1,5 милиона), Сингапур (1,5 милиона), Чили (1,5 милиона), Хонконг (1,3 милиона), Корея (1,0 милиона) и Австралия (1,0 милиона).

Досега Комисията е подписала договори за покупка с шест компании (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer, CureVac и още две компании. Четирите договора с компаниите, чиито ваксини са получили условно разрешение за пускане на пазара, възлизат на над 1,6 милиарда дози.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова