Ръководителят на СЗО: Ваксинацията е гротеска, имунизират се богатите страни, ами бедните?

188

Ръководителят на Световната здравна организация отправи остър коментар спрямо неравномерното разпределение на ваксините по света, съобщават от DW

Разликата в броя на ваксинациите, прилагани в богатите и бедните страни, „нараства всеки ден и става все по-гротескна всеки ден“, каза генералният директор на СЗО, Тедрос Адханом Гебреесус.

„Някои страни се надпреварват да ваксинират цялото си население, докато други страни нямат нищо“, каза Тедрос.

Ръководителят на здравния орган на ООН добави, че този подход дава на богатите страни фалшиво чувство за сигурност.

Тедрос често предупреждава, че ако вирусът се разпространява безпрепятствено в някои части на света, мутациите и вариантите могат да представляват заплаха навсякъде.

Много богати държави се ангажираха да подкрепят глобалната инициатива за споделяне на ваксини COVAX, за да предоставят на по-бедните страни достъп до ваксини, но малко досега са споделяли своите запаси.

Докато много държави с ниски доходи все още не са получили нито една доза ваксина, някои по-богати страни са поръчали достатъчно дози, за да инокулират популациите си два пъти.

До началото на седмицата в общо 162 територии са приложени над 455 милиона дози ваксини срещу Covid-19, според данни, събрани от „Франс прес“.

От тях обаче, само 0,1% са инжектирани в 29-те страни с най-ниски доходи, в които живеят 9% от населението на света.

За разлика от тях, 56% от дозите се прилагат в страни с високи доходи, където живеят 16% от жителите на света.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова