Храната е едно от вечните удоволствия. Предстои нов летен туристически сезон, но пандемията промени търсенето и предлагането на работа.
Професията „Готвач” се оказва една от най-търсените и най-високо платените сред сезонните работници в Европа. До момента обаче нито един готвач от чужбина не е заявил желание да работи по родното Черноморие, предава NOVA.
Калина Гочева е опитен готвач със стаж над 30 години. С нетърпение очаква новия сезон, в който вече е ангажирана като главен готвач. „Нашето основно средство, с което да се препитаваме, това е работата в кухните. Но е несигурно в момента. Никой нищо не знае какво ще се случи със сезона, с ресторантите със свободна консумация”, споделя Калина Гочева.
Тя е работила и в италиански ресторант в Англия, но в момента предпочита да е в България. Заради организаторските си умения от дълги години работи с един и същ работодател. И посочва, че с опита се е научила да подбира и екипа си от помощници.
„Заплащането е важно, но не е най-важното. Първо трябва условията за работа да са добри”, смята Калина.
Заради епидемията много от колегите й вече са се насочили към друг вид работа.
„Голяма част от качествения персонал са се пренасочили в друг вид работа, защото няма как тези хора, от миналата година имат работно три-четири месеца, да издържат чисто финансово”, коментира Манол Тодоров – ресторантьор.
Въпреки несигурната обстановка сред бранша се оказва, че една от най-търсените професии преди лято 2021 е тази на готвач.