Стана ясно къде е Навални: В „концентрационен лагер“ под строг контрол

132

Критикът на Кремъл Алексей Навални, който излежава две години и половина затвор в колония извън Москва, заяви в понеделник, че е затворен в „истински концентрационен лагер“, съобщават от France 24.

Неговите коментари бяха първото потвърждение на широко разпространените съобщения, че руският опозиционен политик ще прекара присъдата си в едно от най-известните съоръжения в обширната руска мрежа от над 600 работни колонии.

„Трябва да призная, че руската затворническа система успя да ме изненада“, публикува Навални в Instagram заедно със стара снимка на себе си с подстригана прическа.

Руският опозицонер добави, че се намира в наказателна колония №2 в град Покров в района на Владимир, североизточно от Москва, с „прясно обръсната глава“.

Адвокатът на Навални потвърди, че той се намира в колонията и сподели, че дори е успяла да го посети, съобщават руските агенции.

В публикацията си Навални пише, че „видеокамерите са навсякъде, всички се гледат и при най-малкото нарушение правят доклад.

Навални отбеляза, че все още не е виждал намеци за насилие в колонията, но поради „напрегнатото състояние на осъдените“, той може „лесно да повярва“ на предишни информации за жестокост.

По-рано този месец активистът Константин Котов, който е прекарал близо две години в колонията за нарушаване на правилата за протест, описа пред АФП среда, в която затворниците не се третират „като хора“.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова