Откриха исторически находки в „Пещерата на ужаса” в Израел

198

Исторически находки бяха намерени в пустинните пещери на Израел, съобщават от BBC

Фрагменти от библейски свитък, а също така и други реликви бяха открити в израелската „Пещера на ужаса“. Десетките парчета от пергамента са изписани на гръцки език, като само името на Бог се появява на иврит.

Според изследователите свитъкът е принадлежал на еврейски бунтовници, избягали към хълмовете след неуспешен бунт срещу римската власт през II в.

Артефактите са намерени по време на операция, целяща да предпази пещерите в района от плячкосване.

Това е първата подобна находка от началото на 60-те години на миналия век, когато подобни фрагменти и около 40 скелета бяха открити на мястото, което след това стана известно като Пещерата на ужаса.

Новооткритите фрагменти съдържат стихове от книгите на Захария и Наум, които са част от писанията, познати като Книгата на малките пророци (бел. ред. или Книгата на дванадесетте).

Пергаментът е изписан на гръцки, езикът, който е приет след завладяването на Юдея от Александър Велики през IV в. пр. н.е. Името на Бог се появява обаче изключително на иврит.

Директорът на Израелските власти за антики Израел Хасън заяви, че свитъкът и останалите реликви, открити на мястото, са „с неизмерима стойност за човечеството”.

На мястото са намерени и  редки монети от периода на еврейския бунт срещу римската власт, мумифициран скелет на дете на 6000 години и голяма непокътната кошница датирана от преди около 10 500 години.

По публикацията работи: Ралица Димитрова