На пазара в Мбандака в Конго се продават всякакви екзотични месни продукти – прилепи, пушени маймуни, глави от костенурки. За конгоанците те са важен източник на протеини, но са опасни. Могат да причинят редица заболявания като птичи грип, СПИН, ебола и COVID-19, защото тези заболявания са зоонотични, тоест се предават от животните на човека, пише Deutche Welle.
Диво, вкусно и пълно с вируси
В Западна и Централна Африка ловът и търговията с много видове диви животни са легални или поне полулегални. „Тук става дума за традиционни хранителни навици и култура”, казва Луви Нгулука от неправителствената организация „Wildlife Crime Prevention”. Организацията се бори срещу незаконната търговия с диви животни в Замбия и съседните държави. Освен това, обяснява Нгулука, този вид месо се цени все повече – и така се превръща в стока, с която легално биха могли да се сдобият само богатите.
Според преценките на ООН по поречието на Конго годишно се ловуват до 5 милиона тона месо от диви животни. Само в Демократична република Конго всяка година се консумират 1 милион килограма такова месо. Междувременно то се изнася и по целия свят – идеална предпоставка за разпространението на вируси.
Сегашната пандемия е показателен пример за опасностите, произтичащи от този вид месо, защото вирусът прескочи от животните към хората. Достатъчни могат да бъдат консумацията на неправилно приготвено месо, ухапването от животно или контактът с животински телесни течности, уточнява Deutsche Welle, цитирани от NOVA.
„Появата на COVID-19 не беше изненада”, казва Луви Нгулука и добавя: „Това не е първото заболяване, което се дължи на дивите животни. И се съмнявам, че ще е последното”.
По данни на мрежата GIDEON, която изследва инфекциозните заболявания и епидемиите, в периода между 1980 и 1985 година е имало близо 1 000 силни избухвания на зоонотични заболявания. Между 2005 и 2010 броят им е бил почти три пъти по-висок.
„Причините за този ръст са многообразни, не е само месото от диви животни”, казва експертката Улрике Бекман и пояснява: „Ние разрушаваме последните функциониращи екосистеми, нахлувайки в тях. Чрез бракониерството, лова, изсичането на горите, строежа на пътища и изграждането на населени места ние се оказваме лице в лице със заплахата да влезем в контакт с опасни за нас зарази – контакт, до който при естествени обстоятелства не би се стигнало”.
„Следващата пандемия е само въпрос на време”
ООН предупреждава, че до края на века тропическите гори по Конго може напълно да изчезнат. Тогава животните и вирусите, които те носят, неминуемо ще стигнат до хората – с катастрофални последици. Защото в днешния глобализиран свят тези вируси се разпространяват изключително бързо чрез транспорта на хора, животни и стоки, обяснява Улрике Бекман и предупреждава: „Следващата пандемия вече се задава. А ние просто не можем да си я позволим”.
Експертката настоява за политически мерки в световен мащаб, които да сложат край на търговията с диви животни, на климатичните промени, на индустриалното животновъдство и унищожаването на околната среда. Тъй като опасност се крие не само в консумацията на нелегално месо от диви животни.
„Новият опасен вирус може да бъде пренесен от следващия кърлеж, който прекоси Алпите. Избухването на следващата пандемия е само въпрос на време”, предупреждава Бекман.
По публикацията работи: Мариела Анастасова