За последните 5 години най-поскъпнали в България са храните. Цените на повечето от тях са се вдигнали значително по време на пандемията, според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.
Към началото на март най-много са се вдигнали цените на едро при олиото, ориза, захарта, сиренето, каймата и свинското. Средните цени на повечето от тях са рекордни за последните 5 години.
При плодовете и зеленчуците и най-сериозно е поскъпването при краставиците, зелето и портокалите.
Точно година след старта на пандемията, и търговци, и клиенти виждат ефекта от кризата с COVID-19 върху цените по щандовете. Всяка стотинка отгоре заради по-скъпите разходи за транспорт и доставка, през последните месеци по джоба усеща и Елисавета Илинцова, разказва NOVA.
Само за година почти всички продукти, които тя слага в количката, поскъпват, потвърждават и данните на Комисията, която следи пазара на едро. Най-сериозен към началото на март е ръстът по борсите при олиото, колбасите, каймата, оризът и пилешкото.
„В момента имаме по-свито търсене. Пандемията оказа негативно влияние върху търсенето на храни. Така се стига до това, че се потребява, точно колкото е нужно. Излишното потребление на храни – не съществува към момента”, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
„Като цяло при групата на плодовете и зеленчуците към момента имаме по-ниски ценови равнища спрямо миналата година, но при храните имаме изменения – средно със 7-8 %, които са малки вариации – по-скоро са свързани с промишлени разходи, не са свързани толкова с друга пазарна реализация”, каза той.
По публикацията работи: Мариела Анастасова