„Спутник V“ вече е регистрирана в Северна Mакедония

69

Руската ваксина вече е одобрена в множество страни. Нашата съседка е предприела бързи действия по регистрация на препарата и се очасва неговото използване да започне.

Руският фонд за преки инвестиции обяви, че руската ваксина срещу коронавирусната инфекция COVID-19 „Спутник V“ е била регистрирана в Северна Македония.

Руските медии отбелязват, че регистрацията на препарата е извършена в рамките на ускорена процедура (разрешение за спешна употреба (EUA).
Според Руския фонд за преки инвестиции ваксината „Спутник V“ вече била „одобрена в 46 страни с общо население от над 1,2 млрд. души“.

„По брой одобрения, получени от държавни регулатори, „Спутник V“ се нарежда на второ място в света“, се хвалят руските власти.

По-рано руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко обсъди с генералния директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус напредъка при разглеждането на заявки за одобрение на руската ваксина „Спутник V“ за използване при извънредни ситуации.

На 1 март прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че имало много запитвания за доставка на ваксини срещу коронавируса от други страни.