Какво знаем за индийската ваксина срещу Ковид?

70

Индийската ваксина Covaxin показва 81 % ефективност срещу заразата, показват проучвания

Ваксината Covaxin е разработена с подкрепата на Индийския съвет за медицински изследвания. Тя е една от двете ваксини, които в момента се използват за имунизация на хората в Индия. Другата използвана ваксина е на британско-шведската  компания Астра Зенека.

През януари месец, индийските регулатори дадоха спешно одобрение на ваксината Covaxin, докато третата фаза на изпитанието все още течеше, предизвиквайки скептицизъм и въпроси от експерти.

Страната стартира ваксинационния процес в началото на месец януари. Досега тя е ваксинирала близо 15 милиона души. В понеделник индийските регулаторите заявиха, че хората над 60 години и тези, които са между 45 и 59 години, но имат други заболявания, вече могат да се ваксинират.

Правителството цели да обхване 300 милиона „приоритетни хора“ до края на юли. Но експертите казват, че темпът на ваксинация е бавен и ако задвижването не бъде увеличено, целта може да бъде пропусната.

Но как работи индийската ваксина Covaxin?

Компанията, която е разработила индийската ваксина е Bharat Biotech. Фирмата се занимава с производство на ваксини от 24 години, като има портфолио от 16  ваксини и изнася за 123 страни.

Covaxin е инактивирана ваксина, което означава, че се състои от мъртви коронавируси. Това я  прави безопасна за инжектиране в тялото.

Двете дози от ваксината се поставят в интервал от четири седмици. Ваксината може да се съхранява при 2 ° С до 8 ° С.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова