Можем ли да пропуснем втората ваксина ако вече сме прекарали COVID?

127

Все повече доказателства показват, че хората, които са се възстановили от COVID-19, могат да пропуснат напълно втората доза от ваксината, потенциално освобождавайки милиони бройки за други, които се нуждаят от нея.

Изследователите, които стоят зад новото проучване, са установили, че пациентите прекарали вируса развиват далеч по-високи нива на  антитела още след първата доза от ваксината, пишат от YahooNews.

Други проучвания показват, че втората ваксина при възстановените пациенти е на практика безполезна, тъй като нивата на образуваните антителата не се увеличават.

Основният проблем е, че учените не знаят как имунитетът от една доза ваксина при възстановени пациенти с COVID-19 се сравнява с имунитета от две дози при незаразено лице с времето. Остава и въпросът  колко дълго трае естественият имунитет, получен след заразяване с вируса.

Ето защо Центровете за контрол и превенция на заболяванията съветват хората, които са прекарали COVID-19 на този етап да се ваксинират, тъй като новите мутации на вируса продължават да се развиват в целия свят.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова