Кои са най-дълголетните животни на Земята?

118

Дълголетниците в животинското царство не са никак малко. Няма да можем да ви изброим всички най-дълго живеещи животни на земята, но пък ще ви представим едни от най-атрактивните от тях:

Гренландска акула:

Подобно на някои китове, гренландската акула води много премерен живот в ледените води на Северния Атлантик, няма естествени врагове и според някои проучвания е в състояние да доживее до 300 години. Прави впечатление, че пубертетът при тази риба настъпва на възраст около 150 години и дори по-късно.

Галапагоска костенурка

Костенурката от остров Галапагос, известна още като костенурката слон.Тя е най-голямата костенурка, оцеляла до наши дни. Това би могло да не се случи, тъй като през 19 век европейските моряци са използвали тези влечуги като запас от месо за дългите си пътувания, като по този начин са унищожили около 200 000 индивида. В плен костенурката от Галапагос живее около 170 години, но има случаи, когато възрастта на отделните индивиди е била изчислявана на повече от четвърт век

Бавноходка

Това миниатюрно, дълго около милиметър животно, се счита от повечето изследователи за принадлежащо към реда на членестоногите, въпреки че тази класификация поражда известни спорове. Средната продължителност на живота на тардиградите е около 200 години, но те предизвикват повишен интерес към себе си с други свои удивителни способности.

По публикацията работи: Ралица Димитрова