Третата руска ваксина е на основата на технологията „мъртъв вирус“ (ВИДЕО)

240

Третата руска ваксина се основава на класическа технология и инжектираните с нея нямат странични ефекти

Това каза  генераленият директор на Научния център на Чумаков, Айдар Ишмухаметов пред RT.

Ваксината CoviVac получи национално одобрение в Русия на 20 февруари, като първите дози от нея се очаква да бъдат достъпни през март.

Генералният дитектор на Центъра за изследване и разработване на имунобиологични препарати Чумаков обясни каква е технологията на новата ваксина.

„В световен мащаб почти 100% от ваксините съдържат или дезактивирани, или живи патогени“, сподели той. CoviVac съдържа „инактивиран“ (мъртъв) коронавирус. Този тип ваксина симулира естествен процес на заразяване, запознавайки имунната система с вируса и „обучавайки“ тялото да се бори с патогена, без риск той да се разпространи в тялото и да причини болести, обясни той.

Две седмици след първото поставяне, ваксината се бие още веднъж. В резултат на това организмът става напълно способен да се бори сам с вируса – допълни Айдар Ишмухаметов.

Той сподели, че новата руска ваксина ще бъде ефективна срещу всички щамове Covid-19, включително и върху южноафриканския вариант, за който се твърди, че е устойчив на ваксината Astra Zeneca.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“ , Ралица Димитрова