Защо европейските страни избягват ваксината на „АстраЗенека“?

408

Голяма част от гражданите от страните членки на ЕС не желаят да си поставят ваксината на „АстраЗенека“.

Четири от всеки пет от дозите ваксини на AstraZeneca, доставени в страните от ЕС, все още не са използвани, сочи разследване на британския вестник „Гардиън“, пише БГНЕС.

Използвайки данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) и други официални източници, се изчислява, че 4 849 752 от 6 134 707 дози, разпределени между 27-те държави-членки все още не са приложени.

Решението на властите във Франция, Германия, Полша и Италия да препоръчат използването на ваксината Оксфорд/AstraZeneca само за хора под 65 години вероятно ще бъде важен фактор за бавното й приложение, тъй като властите не успяват да пренасочат дозите към по-млади хора.

В интервю за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, Меркел призна, че ваксината се е оказала нежелана от повечето хора, които са загрижени за нейната ефикасност и безопасност след първоначалната „лоша реклама”.

„В момента има проблем с приемането на ваксината „AstraZeneca“, каза Меркел. „AstraZeneca“ е надеждна ваксина, ефективна и безопасна, одобрена от Европейската агенция по лекарствата и препоръчана в Германия на гражданите до 65 години. Всички власти ни казват, че на тази ваксина може да се вярва. Докато ваксините са толкова оскъдни, каквото е положението в момента, не можете да избирате с какво да ваксинирате”, заяви германският канцлер.

Френският президент Макрон заяви, че с удоволствие би приел доза „AstraZeneca“, ако тя му бъде предложена, когато дойде редът му за ваксинация.

Данните, анализирани от „Гардиън“ въпреки забавянето в докладването от държавите-членки, подчертават някои привличащи вниманието несъответствия между количеството ваксина на AstraZeneca, налично в държавите-членки, и нейното прилагане на населението.

Белгия е получила 201 600 дози „AstraZeneca“ и е използвала едва 9 832 (4%), според ECDC. България е получила 117 600 дози и е приложила 2035 (1,73%), докато Германия е получила 1 452 000 дози и е употребила 189 206 (13%).

Според ECDC Италия е получила 499 200 дози AstraZeneca и нейните медицински специалисти са поставили само 96 621 дози (19%).

За разлика от дискутабилната ваксина на AstraZeneca, от ваксината на Pfizer, доставена на Белгия са използвани 81% от дозите, в Италия – 80%, а в Германия 82%, показват данните на ECDC.

Франция не е предоставила данни на ECDC за това колко от своите 1 137 600 дози ваксини на Оксфорд / AstraZeneca е прилагала, но данните, предоставени от уебсайта за проследяване на ваксини Covidtracker.fr, оценяват цифрата на едва 125 859 (11%).

Проф. Алън Фишер, ръководещ програмата за ваксинация във Франция, заяви на пресконференция в Париж, че ваксината AstraZeneca е получила „неоправдано лоша презентация в пресата“. Последните данни показват, че тя е „поне толкова ефективна“, колкото ваксините на Pfizer и Moderna, и е напълно безопасна, каза той, добавяйки: „Това е много добра ваксина и трябва да се използва от всеки, на който бъде предложена без колебание“.

Скоростта на ваксинациите в ЕС е силно критикувано поради липса на доставки през последните месеци, като се съобщава за недостиг на производство от AstraZeneca, Moderna и Pfizer.

Данните обаче показват, че враждебните коментари за продукта на AstraZeneca, заедно с решението на някои регулаторни органи да препоръчат използването само за по-младите възрастови групи, докато се натрупат достатъчно данни, също е оказало значително въздействие.

По публикацията работи: Ралица Димитрова