Освен, че трябва да подготви заведенията за откриване, ресторантьорският бранш е изправен пред още едно предизвикателство – да намери персонал, който да работи там. Изглежда обаче това не е никак лесна работа.
По данни на Министерството на труда и социалната политика над 35 000 души трайно са напуснали сектора, предаде БНТ.
Готвачи, сервитьори и бармани масово са се насочили към индустрията, строителството и дори транспорта. В сектора смятат, че могат да върнат отново кадрите като предложат сигурност и добро заплащане. А за летния сезон вероятно ще се търсят работници от други страни. Ресторантите отварят при 50% капацитет, с работно време до 23.00 часа
От браншовата организация и ресорното министерство имат резервен вариант да внасят работници от чужбина.
„Реално, за да стигнем някакви по-нормално качество на обслужването, ние тези 35 000 души трябва да ги набавим от някъде и лека полека да си ги върнем“, обяснява Еньо Енев, председател на БХРА.
В бранша са категорични, че за да си върнат персонала, ще предложат добри заплати, защото, ако се въведе почасово заплащане, това също може да откаже кадрите.
По публикацията работи: Ралица Димитрова