Социалният министър: 160 000 млади българи нито работят, нито учат

blank
Кадър: vbox7

Важно е да направим карта, с която да идентифицираме около 160 000 младежи, които нито учат, нито работят. Това заяви социалният министър Деница Сачева

Тя присъства на събитие на посолството на Швейцария, свързано с насърчаване на заетостта сред ромското население.

За тази цел ще използваме положителния опит от Механизма за обхват на децата и учениците в образователната система. Това заяви социалният министър Деница Сачева. Тя присъства на събитие на посолството на Швейцария, свързано с насърчаване на заетостта сред ромското население.

„Ще предложим и възможности за валидиране на съществуващи умения, така че хората в общностите да се реализират пълноценно на пазара на труда. Ключова роля в идентифицирането на хората и обхващането им на пазара на труда имат трудовите и ромските медиатори. С повишаване на МРЗ беше повишено и тяхното възнаграждение“, коментира министърът.

Междувременно бе съобщено, че се повишава интересът към програмите „Заетост за теб“ и „Родители в заетост“. Това потвърдиха и директорите на бюрата по труда от областите Добрич, Варна и Шумен. По първата мярка подкрепяме работодателите да наемат безработни, като им покриваме минималната работна заплата.

„Благодарение на това 11 343 души започнаха работа в 2759 предприятия. До момента сме изплатили над 11 млн. лв. за възнаграждения на новонаетите. Сключените договори за наемане на детегледачи от старта на „Родители в заетост“ пък са в размер на 65 млн. лв. 6304 семейства са ползвали или ползват в момента детегледач, а младите родители може да се върнат на работа. На срещата днес благодарих на колегите за усилията всички мерки да се реализират бързо и да стигат до хората. Кризата през 2009г. отне 450 000 работни места. Сега успяхме да запазим над 300 000 и това е най-вече благодарение на служителите в бюрата по труда“, обясни Деница Сачева.

- Реклама -