Кучета роботи ни спасяват от самотата по време на пандемия

79

Кучета-роботи могат да ни помогнат да се справим със самотата и социалната изолация по време на пандемията, установиха изследователи от университета в Кеймбридж.

Екипът на Медицинското училище в университета, воден от д-р Кристофър Уилямс, прегледа 58 съществуващи проучвания за самотата и идентифицира методи, които могат да бъдат адаптирани за хора, живеещи под карантина или при мерки за социално дистанциране, свързани с пандемия.

Няколко от проучванията включват методи, които са ней-ефикасни за стари хора и грижи, които вероятно ще бъдат засегнати силно при карантиниране. Учените установили, че седмични посещения от интерактивно роботизирано куче се оказва също толкова ефективно, колкото действителното куче за облекчаване на самотата.

Учените споделят, че животните-роботи са добър вариант, тъй като изискват по-малко грижа. Тяхната висока цена евентуално може да се компенсира от вариант за споделено ползване, предават от в. „Гардиън“,

Самостоятелните занимания по тай чи, медитация и терапия за смях, също са довели до значителни подобрения в нивата на самотата. Образователните програми, особено тези, които се фокусират върху благосъстоянието, приятелството, преодоляването на бариерите пред социалната интеграция и обясняването на самотата, също бяха определени като потенциално полезни.

По публикацията работи: Ралица Димитрова