Медицински хеликоптер за около 20 милиона лева ще бъде закупен с европари

109

Държавата ще обяви до дни обществена поръчка за медицински хеликоптер. Стойността на покупката ще бъде около 20 млн. лева.

По времето на здравния министър Кирил Ананиев е било направено детайлно пазарно проучване за ценовите диапазони на подобни съоръжения. В Европа средната цена на медицинските хеликоптери се движи около 20 млн. лева. Затова и при подготовката на документите за обществените поръчка се предвижда това да е стойността, на която ще очакваме да получим крайно необходимото за болниците съоръжение.

“Особено важно е да се знае, че покупката на медицинския хеликоптер ще е с европейски средства, а не с пари от държавния бюджет“, уточни здравният министър проф. Костадин Ангелов пред “24 часа“.

За развиване на авиационната медицина здравните власти в държавата говорят от 2004 г., но едва през 2021 г. ще се обяви обществена поръчка за медицински хеликоптер.В началото на годината премиерът Бойко Борисов и здравният министър проф. Костадин Ангелов заявиха, че е стартирана подобна процедура и по нея се работи, а в допълнение обявиха, че държавата възнамерява да осигури финансиране за ремонт и преоборудване на 4 военни кугъра.

По публикацията работи: Ралица Димитрова