Лъчезар Томов с ужасяваща прогноза: До 1 март цяла България ще е червена

506

Математикът направи прогноза за третата вълна на Covid-19, която предстои. По неговите думи, това ще се случи в близките 2 седмици

„Епидемията е случаен процес, има нищожна вероятност да премине, но аз не залагам на това. Имаме вече британския вариант на вируса в България. До 4 март повечето области ще бъдат в червено. На 1 март в червено ще бъдат всички области с изключение на Видин, Враца, Търговище и Добрич“. Това прогнозира в „Тази сутрин“ математикът Лъчезар Томов.

„Старият щам е отживелица, до месец той ще бъде изтласкан напълно от новия британски щам на коронавируса. Защото британския щам заразява децата напълно успешно. Има много голяма скрита заболеваемост на деца с ковид във Великобритания например, които не се тестват“, каза още математикът.

„От 18 януари сме в експоненциален ръст, което означава, че много бавно, но с такова число, по някое време ще имаме много голям брой заразени. Прогнозата ми за 1 март е между 1500 и 2500 заразени, но тя не включва възможните развития сега“, каза математикът.

Според Томов се е избързало с връщането на учениците в клас.

„Не виждам как ще има път надолу сега. Няма достатъчно имунизирани, а новите ковид варианти са по-заразни“, заяви още Лъчезар Томов.

Ученият смята, че рискът от разпространение не се управлява на национално ниво, макар да се взимат мерки на локално.

„Дали ще има ръст, ако бъдат отворени заведенията, зависи от това колко хора ще ги посещават“, смята Томов.

По публикацията работи Снежина Раева