Бил Гейтс ще инвестира 2 млрд. долара в борбата с климатичните промени

48

Бил Гейтс, създателят на „Майкрософт“, заяви, че през следващите 5 години ще известира около 2 млрд. долара в борбата срещу климатичните промени, като средствата ще бъдат вложени в стартъп компании и други проекти.

В интервю за германския „Ханделсблат” Гейтс заяви, че климатичните катастрофи трябва да бъдат предотвратявани с помощта на иновационни технологии, което е „възможно, но ще бъде много трудно”, предаде БНТ.

Успоредно с това той призова да се увеличат пет пъти глобалните държавни инвестиции в научни изследвания – поне до 110 млрд. долара годишно. Тези пари трябва да бъдат разпределени в цял свят за развитие на възобновяеми източници на енергия и други иновации.

„Ние сме длъжни да променим икономиката с темпове, каквито историята все още не познава”, подчерта Гейтс.

В книгата си „Как да избегнем климатични бедствия“ Бил Гейтс твърди, че решаването на проблемите, свързани с изменението на климата би било „най-удивителното нещо, което човечеството някога е правило”.

В нея той се фокусира върху това как технологията може да ни помогне да декарбонизираме световната икономика.

Това ще изисква огромни инвестиции от страна на правителствата в научноизследователска и развойна дейност, както и подкрепа, която да позволи на пазара за нови продукти и технологии да расте, като по този начин ще помогне за намаляване на цените.

По публикацията работи: Мариела Анастасова