ГЕРБ за първи път в коалиция на парламентарните избори

blank
Снимка: Министерски съвет

Първата в 15-годишната история на ГЕРБ предизборна коалиция за парламентарни избори забави регистрацията на партията в Централната избирателна комисия.

От основаването си през 2006 г. до сега, партията на Бойко Борисов винаги е участвала самостоятелно на избори и като партийна традиция изпращаше младежи да спят на стълбите на ЦИК, за да бъдат първата регистрирана за вотовете партия.

През 2019 г. обаче, ГЕРБ направи коалиция със СДС за европейските и местните избори. В същия съюз управляващата партия ще се яви и на изборите за народни представители на 4 април, като коалицията бе обявена преди месеци.

Преговорите за избираеми места за хора на СДС в листите обаче бавят подписването на коалиционното споразумение и съответно регистрацията в ЦИК, предава „24 часа“.
Вероятно ще се изчака последният възможен момент за подаване на документите в комисията, който е следващата сряда -17 февруари.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е оставил разпределението на позициите в листите на партийните организации по места. Противно на очакванията, те не са договорени централно с ръководството на СДС. Именно затова са се и проточили преговорите, обясниха неофициално от партийната централа.

“Откакто го няма Цветан Цветанов, сме нормална партия и функционираме като нормална партия, а не се спускат решения от горе”, обясни високопоставен член на управляващата формация.

В част от избирателните райони дори имало спорове дали приносът на СДС като гласове е достатъчен, за да получат въобще избираемо място в листата.

В район, в който влизат шестима депутати общо, а приносът на СДС е 300-400 гласа, е доста трудно да очакват избираемо място“, коментира пред „24 часа“ човек от предизборния екип на ГЕРБ.

Сините организации от своя страна обаче, опитвали да измъкнат максималното за очакваното завръщане на СДС като парламентарна партия. За последно те имаха депутати в периода 2014 -2017 г. като част от Реформаторския блок.

В понеделник приключи номинацията на кандидат-депутати, която си организираха пък вътре в ГЕРБ. Според правилата всеки член на партията можеше да предложи до трима достойни според него за народни представители. Иначе водачите на листите неофициално са разпределени и такива позиции ще имат министрите на Борисов.

Самият премиер по традиция се очаква да води в един от столичните райони и в Пловдив. Две листи най-вероятно ще оглави и здравният министър Костадин Ангелов, като това ще е първо участие на професора в изборна надпревара.

Забавянето на ГЕРБ позволи първи за изборите в ЦИК да се регистрират „Демократична България“. Те дори успяха да изпреварят републиканците на Цветан Цветанов с няколко минути.

Традиционно първият в регистрацията за избори Цветан Цветанов бе изпреварен от съпредседателите на “Демократична България“ Христо Иванов и Атанас Атанасов.
Точно в 9 часа двамата председатели влязоха в ЦИК и подадоха документи за вота на 4 април. Техните млади поддръжници пазеха ред още от предния ден. Години наред това бе обичайна практика на Цветанов, който винаги изпращаше членове на младежката структура на ГЕРБ да нощуват пред вратите на комисията.

Представителите на ДБ и “Републиканци за България“ се наредиха мирно на опашка от рано сутринта и дори си дадоха епидемичен поздрав, като чукнаха юмруче. Въпреки че влезе след ДБ, бившият втори в ГЕРБ пак се похвали, че партията му е първата в списъка за регистриране, тъй като преварилите го са коалиция и се вписват в други регистри на ЦИК.

“Ние сме първи като политическа партия в регистрите, но това не е толкова от значение. Ние се съобразяваме с първия ден за регистрация. Този ангажимент е изпълнен“, отчете Цветанов.

Републиканците му внесоха максимално възможните подписи – 9999, но демонстративно събраха над 31 хил. Според Цветанов социолозите подценяват партията му и тя ще събере много повече от 1%, както сочат предварителните проучвания.

Събраните над 31 хил. подписа означават, че сме отговорили в общи линии на това. което ни дават социолозите“, подчерта той. Съвсем скоро ще са готови и кандидатдепутатските листи, които ще бъдат обявени с откриването на офиса на партията в София. Онлайн следващата седмица Цветанов ще представи и предизборната си програма. В нея партията залага основно на съдебна реформа и промени в изборните правила за българите в чужбина.

От ДБ пък внесоха за регистрацията си 9995 подписа на поддръжници. Те приложиха и 4 електронни подписа, които обаче ЦИК не прие.

„България здраво стои стъпила в XIX век“, коментираха отказа Атанасов и Иванов. Двамата увериха, че от ДБ били единствените, които могат да вкарат страната в дигиталната ера с електронна администрация.

Работа в посока отстраняване на ГЕРБ, Борисов и Гешев от политиката и промяна на модела на икономиката – за това ще се борят от коалицията, обявиха двамата съпредседатели веднага след внасянето на документите.

По публикацията работи: Мариела Анастасова