След усложнения от COVID-19 почина бившият военен министър Георги Ананиев

blank
Снимка: Pixabay

Бившият военен министър в кабинета на СДС Георги Ананиев е починал след усложнения от COVID-19.

Тъжната вест съобщи бивш зам.-министър на МВР и знакова фигура в СДС Здравко Зафиров в профила си в социалната мрежа, предаде dnes.bg.

„С искрена болка, Ви съобщавам, че почина бившият министър на отбраната Георги Ананиев. Прекрасен, скромен, работлив човек и приятел. Почивай в мир, приятелю. Пазете се хора! Ковид не прощава!”, написа Зафиров.

“Светъл път на душата ти! Сбогом… Ковид те отне от нас, но няма да ни вземе спомените с теб”, прости се с него в социалната мрежа и Кремена Ананиева.

Георги Ананиев е роден е на 12 април 1950 г. в с. Косача, Софийско. Завършва техникум по металургия и механотехника в Перник. През 1974 г. завършва Висшия минно-геоложки институт в София. След обучение в Школата за запасни офицери “Христо Ботев” в Плевен е назначен за командир на взвод в мотострелковия полк в Момчилград. През 1996 г. е повишен в звание майор от запаса.

От началото на 1992 г. при първото правителство на СДС начело с Филип Димитров е заместник областен управител на Софийска област. През същата година е назначен за заместник-министър на отбраната по военно-икономическите въпроси.

През 1993 и 1994 г. е началник на управление в администрацията на Софийска област. 1995 – 1997 г. Ананиев е депутат в 37-то народно събрание с листата на СДС.

Член на Комисията по национална сигурност. Активно участва в разработването на Закона за отбраната и въоръжените сили.

Министър на отбраната от 12 февруари 1997 г., когато е назначен в служебния кабинет на Стефан Софиянски. От май 1997 г. е министър на отбраната в правителството на Иван Костов.

При ремонт на кабинета през декември 1999 г. е освободен от поста, на негово място за министър на отбраната е назначен Бойко Ноев. Ананиев става секретар по отбраната на президента Петър Стоянов. Предложението за назначаване идва лично от върховния главнокомандващ.

 

Екипът на медия „Нова Вест“ изказва своите искрени съболезнования към семейството и близките на починалия!