Готвят импийчмънт и за Джо Байдън

blank
снимка: кадър Youtube

Сегашният президент Доналд Тръмп е подложен за втори път на процедурата по импийчмънт

Републиканката от щата Джорджия Марджъри Тейлър Грийн е изразила готовност да внесе предложение за импийчмънт на Джо Байдън, написа американското списание Хил.

Според депутатката в Камарата на представителите (долната камара на парламента във Вашингтон) новоизбраният президент на САЩ е бил корумпиран и подвластен на външни сили и заради това той не е бил способен да води страната, предава Новини.бг.

„От името на народа на САЩ искам да заявя, че лидерите на нашата страна трябва да бъдат отговорни хора. Ние не можем да имаме президент, който е готов да използва дадените от Конституцията и законите на страната ни пълномощия за лични цели. Ние не може да имаме държавен глава, купен от китайски и украински фирми. Заради това аз още на 21 януари (първия ден след встъпването в длъжност на новия президент) смятам чрез дадените ми пълномощия да задействам процедура по отстраняването на господин Байдън от поста държавен глава“, е заявила депутатката.

Втори импийчмънт за Тръмп след безредиците в Капитолия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Грийн не е посочила конкретни обвинения към Байдън. Цитираната медия припомни как през февруари 2020 г. Киев е започнал разследване за евентуална намеса на американския политик в работата на бившия главен прокурор на Украйна Виктор Шокин и опит за негово отравяне. Обвинителят е разследвал дейността на газовата фирма „Бурисма“, в чийто управителен съвет е влизал синът на политика Хънтър Байдън. По-късно и двете дела са били закрити.

По време на кампанията за Белия дом привърженици на Доналд Тръмп са обвинили Джо Байдън в бизнес с Китай. Тези твърдения обаче са останали без покритие.

Грийн е била избрана за депутат на 3 ноември 2020 г. , когато американските граждани освен за президент са гласували и за 435-мата членове на Камарата на представителите. Тя  е от крилото на републиканците, подкрепящи Тръмп. Самият президент нееднократно е наричал Грийн нашата изгряваща звезда.

Да припомним, късно снощи българско време Камарата на представителите е гласувала в полза на отстраняването на Тръмп от власт. Очаква се в скоро време и Сенатът да гласува по същото предложение.

Ако законодателите от горната камара на парламента потвърдят решението на колегите си от долната, Тръмп би станал първият държавен глава на САЩ, отстранен от власт чрез импийчмънт.

По публикацията работи Снежина Раева

- Реклама -