Русия започва масова имунизация с ваксината „Спутник V“

blank
Снимка: Facebook

Руският президент Владимир Путин е наредил стартиране на масова ваксинация на населението, предаде РИА Новости.

„Необходимо е кампанията, която трябва да обхване всички наши съграждани, да започне от следващата седмица“, е заявил  държавният глава по време на среща с министри в Москва, предаде novini.bg.

„Дотогава трябва да бъде подготвена цялата необходима инфраструктура“, е подчертал още президентът на Руската федерация.

Вицепремиерът във федералното правителство с ресор здравеопазване и социални въпроси Татяна Голикова от своя страна е посочила, че здравното министерство в Москва е разполагало с ресурси за започване на масовата ваксинация от понеделник.

„Ние водим интензивни преговори с представителите на местните власти“, е допълнила тя.

Доброволното ваксиниране срещу COVID-19 с препарата „Спутник V“ е стартирало в началото на декември. Кампанията е обхванала най-рисковите групи – медицински персонал, учители и преподаватели във висши учебни заведения, студенти, служители в институции, работещи в търговски обекти и други.

От списъка са били изключени хората под 18-годишна възраст, бременните и кърмачките, пациентите с хронични заболявания, както и хората, прекарали остри респираторни заболявания в 30-дневен срок.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

- Реклама -