Президентът: Ще се постарая по най-бързия начин да дам отговор за датата на изборите (ВИДЕО)

59
blank
Кадър: Facebook

Това са част от думите на държавния глава, които той сподели по време на консултацията си с представители на ДПС

За първи път се провеждат избори в условията на пандемия. Искаме да бъде гарантирана легитимността на изборния процес. За нас е важно присъствието на вашата партия като активен участник в тези процеси. Това каза държавният глава Румен Радев по време на срещата си на „Дондуков 2“ с ръководството на ДПС. По-рано днес президентът проведе срещи с ръководствата на ГЕРБ и БСП.

По отношение на машинното гласуване има редица спекулации – дават ни за пример държави като Нидерландия, където е изхвърлено машинното гласуване. Но защо са го изхвърлили? В Нидерландия при над 83% избирателна активност недействителните бюлетини са под 0,5%, а в България на последните избори при избирателна активност около 53% недействителните бюлетини бяха около 5%, заяви Радев.

За съжаление, процесът за машинното гласуване стартира чак октомври месец, въпреки че на срещата ни преди година ние с вас казахме, че трябва да започне още тогава. Затова сега виждаме как в критично време се търси решение на този проблем. За смесването на машинния и ръчния вот наложих вето – не съм съгласен с този вариант, но ветото беше отхвърлено от Народното събрание. След като вече има броене по такъв начин и на едното, и на другото, предлагам вие да държите на това положение в ролята си на законодател, да има поне на случаен принцип извадкова проверка в края на изборния ден, да се съпостави резултата от хартиените разпечатки от машината с електронната памет, отбеляза държавният глава.

Нямаме отговор на въпроса кога ще приключи своето решение ВАС по отношение на машините, кога ще се сключи договор за придобиване на машините, какви ще бъдат сроковете за доставка, кога ще бъде готова методиката за сертифициране. От там идва следващия ви въпрос по каква логика определям датата на изборите. Разглеждам готовността за избори в два аспекта – единият е готовността на партиите, те да имат ефективна предизборна кампания, а от друга страна трябва да имаме и готовност на изборната администрация, посочи Румен Радев.

При всички срещи дотук не сме получили отговори на важни въпроси, като например как точно ще се изготвя здравният протокол. От това зависи въпросът за прозрачността на вота. Трябва да се отчетат много фактори. Аз ще се постарая по най-бързия начин да дам отговор за датата на изборите, но трябва да имаме отговори на минимум брой параметри, каквито към момента нямаме, коментира президентът.

Предлагаме да разгледате в Народното събрание и въпроси като гласуване на нашите сънародници в чужбина по пощата, видеонаблюдението в секциите, преразглеждане на условията за медиите, адаптацията на Изборния кодекс към сегашната обстановка – в процеса да бъдат включени и общинските избирателни комисии, каза още Радев по време на срещата си с ръководството на ДПС.

Трябва да намерим рационалния вариант, при който хем да пазим здравето на хората, хем да не ощетяваме конституционното им право на глас, подчерта държавният глава.

Срещите с парламентарно представените политически партии са част от консултациите на президента във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

- Реклама -