Ердоган: Турция може да запълни празнината в ЕС

blank
Снимка: Facebook

Според турския президент тази празнина се е образувала с напускането на Великобритания

Турция не се е отказала от намерението си да стане пълноправна членка на Европейския съюз, това е казал турският президент Реджеп Ердоган, предаде РИА Новости.

Държавният глава по време на среща с посланици от 27-те в Анкара е заявил, че след британското излизане от блока (Брекзит) в икономическото и политическото обединение се е образувал вакуум.

„Тази празнина може да бъде запълнена едва когато Турция стане пълноправна страна-членка на ЕС“ е посочил той пред дипломатите.

Турция е подписала споразумение за асоцииране с Европейската икономическа общност (тогавашното име на ЕС) през 1963 г. и подала заявка за членство през 1987 г. Преговорният процес е бил стартиран едва през 2005 г. Към този момент са останали отворени 16 от 35-те глави.

Евентуално присъединяване на Турция към ЕС среща силна съпротива от страна на Гърция и Кипър. Между Атина и Никозия, от една страна, и Анкара, от друга, съществуват редица противоречия (над 40-годишната турска окупация на Северен Кипър, спорове около някои острови в Средиземно море между Гърция и Турция и други).

По публикацията работи Снежина Раева

- Реклама -